EMOCIONALNO JEDENJE
Emocionalno jedenje je beg od neke emocije, kada jedemo da bi je potisnuli, a ne da bi zadovoljili našu fiziološku glad.
Jedenje postaje emotivno kada je ono prvi ili jedini način da se izborimo sa svojim emocijama i preko 70% jedenja spada u emotivna.
Možemo jesti u trenucima kada smo pod stresom, kada smo anksiozni, tužni,usamljeni, umorni, prazni, ljuti, besni, kada osećamo emotivnu bol ili nam je dosadno.
Zato je veoma važno da prepoznamo u danu svoje emocije, dozvolimo ih sebi i vidimo odakle zaista dolaze.
U trenutku kada posegnete za hranom napravite malu pauzu i zapitajte se :
- Koja je to emocija koju sada osećam?
- Zašto sada zaista jedem?
- Čega sam gladna/gladan?
- Šta mi ova hrana zamenjuje sada?
- Kako bih se osećala/osećao da ne jedem ovu hranu?
- Koja emocija želi sada da izađe na površinu, a ja je zatrpavam ovom grickalicom, čokoladom, tortom…?
Pokušajte da se setite kada je u detinjstvu (kojim događajem) počelo emotivno jedenje? Kakvu su vezu sa hranom imali vaši roditelji i na koji način su vam je preneli?
Odnos između emocija i hrane je dvosmeran, sa jedne strane ono kako se osećamo utiče na našu ishranu, ali i ono što jedemo utiče na to kako se osećamo.
Nakon što se najedemo, najčešće su naše prve reakcije osećaj krivice, samokritika, bes i osuda. Na taj način, napadajući sebe nakon što smo se najeli, gubimo pristup sebi. Potrebno je kritiku i osudu zameniti razumevanjem i znatiželjom jer emotivno jedenje zapravo predstavlja samo posledicu , ono je poštar koji donosi poruku.