Zašto se gojimo baš na odredjenim delovima tela

Prema priči Bron Martin postoji  podsvesna veza  između blokada koje nosimo i mesta na kojima taložimo salo. Bron kaže da je naše telo živi dokaz, ali i mesto na kome se čuvaju svi  istorijski važni događaji u našem životu. U njemu skladištimo sve svoje misli, emocije, osećanja i činjenja. Telo nam pokazuje kako energija kroz njega teče, gde je blokirana  i za šta se uporno držimo. Čuva naše stare traume, neizražene emocije, našu ličnost i životnu energiju.

Kaže se da „prvo stvaramo svoje navike, a onda naše navike oblikuju nas“.

Bron objašnjava vezu između blokada određenih energetskih centara odnosno čakri i nagomilavanja sala upravo na tim mestima. Čakre znače „točak“  na Sanskrit-u i predstavljaju oblasti tela povezane sa životnom energijom. Ona posmatra prvih pet čakri i njihovu vezu sa gojaznošću. 

Prva čakra je korenska, crvene je boje i povezana je sa našom potrebom za preživljavanjem i sigurnošću. Ako nam kao detetu osnovne potrebe nisu bile zadovoljene ili patimo od traume, verovatno je da se i sada borimo  kako bi te potrebe zadovoljili. Moguće je da osećamo nedostatak čak i iz vremena dok smo bili još u materici majke. Vrlo je verovatno da u tom slučaju salo taložimo najviše na zadnjici. Naše noge su naš koren usmeren ka Zemlji i naše telo pokušava da nas zadržavanjem kilaže na nogama stabilizuje i uzemlji. Kao što veverica skladišti orahe za dugu zimu tako i telo nagomilava zalihe koje mu neće ni biti potrebne. Naš odnos sa hranom često je takav da vodi u prejedanje i stalno imamo osećaj straha od nedostatka.

Možda čak pravimo i zalihe hrane u kući i kupujemo na akcijama „da se nađe“, a neki od nas skloni su i zavisnostima i često traže potvrdu i odobravanje drugih.

Skloni smo i ostajanju u starim prijateljstvima i vezama koje je odavno trebalo prekinuti, samo zbog toga što nam pružaju stari osećaj sigurnosti  poznatog.

Zadatak nam je da naučimo da postavljamo  lične granice i slušamo istinske potrebe svoga tela.

Druga, sakralna  čakra , narandžaste  boje, centar je naše seksualnosti i kada je u balansu lako se izražavamo, lako ispoljavamo svoju seksualnost i uživamo u njoj bez stida.

Kada je van balansa, kilograme nagomilavamo na kukovima i malom stomaku.  Ovaj centar kada je u disbalansu, vezan je za seksualnu traumu ili stečene stavove da je seks „prljav“.  Centar odražava našu sposobnost da osetimo želju i primimo zadovoljstvo, a kada je blokiran osećamo krivicu. Umesto da pronalazimo užitak u svom telu, pronalazimo ga u hrani koja nam služi kao uteha. Osobe sa blokiranim drugim centrom često su na konstantnim režimima ishrane.

Potrebno je fokusirati se na izvore zadovoljstva i van hrane kao primarnog izvora, razvijati i negovati svoju seksualnost, senzualnost i kreativnost.  Istražimo  i druga iskustva zadovoljstava, učinimo  svoj svet radosnijim i kreativnijim.

Treći centar, solarni pleksus, žute je boje i ako je u disbalansu krije potisnuti bes i druge emocije i iskustva koja skrivamo, a nismo u stanju da ih sažvaćemo i svarimo.

Sa jedne strane kontrolišemo hranu koju unosimo, a sa druge doživljavamo pobunu tela usled izbora namirnica i žudimo za namirnicama bogatim ugljenim hidratima.

Naš stomak je naša lična moć i ako na stomaku nosimo prekomernu kilažu zapravo pokušavamo da održimo i zaštitimo svoju ličnu moć, svoje samopouzdanje i ono kako nas svet vidi.

Potrebno je osetiti nagomilani bes, osvestiti odakle on dolazi, procesuirati događaje koji su do njega doveli, poraditi na varenju, postaviti granice svog energetskog polja i raditi na tome da povratimo samopouzdanje, samopoštovanje, da lako varimo događaje u svom životu, kako svoje emocije tako i hranu.

Četvrti centar, srčani centar, zelene je boje i disbalans ovog centra daje nagomilavanje sala na grudima, leđima i rukama, pokrivajući i praveći tapacirung za naše srce sa svih strana. Kada je u neravnoteži daje uslovljenu ljubav, osećaj da ljubav treba zaslužiti, a vrednujemo se kroz spoljašnji izgled i veoma smo strogi u samokritici.  Često se posmatramo samo kroz segment fizičkog izgleda, zanemarujući  odnos sa svojim telom, odbacujući delove sebe koje ne možemo da prihvatimo, trudeći se da ih eliminišemo kroz konstantne restrikcije hrane, preterano samokažnjavajuće vežbanje itd… Bojimo se  intimnosti, istinske bliskosti i ranjivosti.  Hrana je usko vezana za ljubav, nismo gladni hrane već ljubavi. Kada počnemo da volimo sebe, više ne posežemo na isti način za hranom. Fokus treba da bude na neuslovljenoj ljubavi prema sebi i razvijanju  sposobnosti da primimo ljubav. 

Peta, grlena čakra, svetlo plave boje, daje podbradak, jak vrat i vilicu. Kada je u disbalansu pokazuje teškoće u izgovaranju sopstvene istine, defanzivnost i samoosudu. Imamo probirljiv odnos prema hrani pa se zato i pitamo otkud problem sa kilažom, jer nam  se čini da ne jedemo mnogo. Dešava nam se povremena promuklost,  česte upale grla, povremeni kašalj ili imamo uvećane krajnike. Moguće je  da smo u prošlosti bili postiđeni, okrivljeni , pa čak i zlostavljani bilo verbalno ili fizički. Potrebno je da postanemo sposobni da izgovorimo sopstvenu istinu i realno sagledamo svoje potencijalne izbore. A kada je u pitanju hrana, potražimo pravu, zdravu, celovitu, organsku i hranljivu namirnicu, lako svarljivu za naše telo.